Facebook sada podržava 3D objave

Na Facebook-u bismo ovih dana mogli da počnemo da viđamo novi zanimljivi oblik objavljivanja slika u kojem pojedini predmet ili scenu možemo promatrati okrećući ih u 360° po ekranu i gledajući njegov pravi trodimenzionalni prikaz. Reč je o novoj mogućnosti 3D objava koju su u Facebook-u aktivirali nedavno, a koja omogućava svima koji dizajniraju 3D modele da ih podele u punoj lepoti na ovoj društvenoj mreži.

Facebook u te svrhe podržava opšteprihvaćeni standardni format datoteka glTF 2.0 u kojem se umetnici, arhitekte, dizajneri i svi drugi mogu kreativno izraziti korišćenjem 3D tehnologija. Podržane su teksture, osvetljenje i realistično renderovanje objekata, a sve je integrisano u interaktivni oblik „posta“ na Facebook-u. Korisnik, kada mu se ovakva objava prikaže, može jednostavno povlačenjem prsta po ekranu (ili kursora ako je na desktopu) okretati prikazani predmet i proučavati ga sa svih strana.

Dodatno, developerima je na raspolaganju Facebook-ov Graph API pomoću kojeg mogućnost 3D objava mogu da integrišu u svoje aplikacije. Nekoliko njih u saradnji sa društvenom mrežom već je implementiralo ove mogućnosti, pa njihove prve 3D objave prenosimo u nastavku.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.