Početkom decembra iOS 12 pokreće 70% Apple-ovih mobilnih uređaja

Apple redovno svakog meseca (uz poneki izuzetak) na svojim stranicama za developere objavljuje podatke o zastupljenosti pojedinih verzija iOS-a. Shodno tome niti zadnji mesec u 2018. godini (decembar) nije izuzetak od tog pravila.

Najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje iOS 12 slovi ujedno i za najbrže prihvaćenu. Tako je barem na nedavnom njujorškom događaju ustvrdio Tim Cook, prvi čovek Applea, što su i razne analitičke kompanije i potvrdile.

Razlog tome zasigurno leži u odluci da se stane s razvojem novih mogućnosti i da se postojeće ispeglaju od bugova koji su, ako se sećate, bili jedni od neželjenih featurea iOS-a 11. Čini se kako je Apple odradio dobar posao jer se iOS 12 vrlo brzo našao prvo na 50%, a zatim i na 60% Apple-ovih mobilnih uređaja.

Prema ovomesečnim podacima koji su zaključeni sa 3. decembrom, iOS 12 instaliran je na 70% podržanih Apple-ovih mobilnih uređaja. Njegov prethodnik je tako sa prošlomesečnih 29% udela pao na 21%. Starije verzije poput iOS-a 10 i starijih su očito zapele u svojevrsnoj beskonačnoj petlji, jer i dalje čvrsto drže udeo od 7%, koliki su imale i zadnjih par meseci.

Sličan je slučaj bio i u protivničkom taboru (Google) gde su duži vremenski period Androd Ice Cream Sandwich i Gingerbread imali po 0,3% korisnika. Gingerbread je tek krajem oktobra pao na 0,2% čime se približio skorom izgonu sa Google-ove lestvice.

Od pre par meseci Apple je počeo da objavljuje i statistiku starosti mobilnih uređaja na kojima temelji podatke o zastupljenosti. Od svih uređaja koji su zaključno s 3. decembrom imali instaliran iOS 12, 72% njih je prodat u zadnje četiri godine.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.