Invazija: Nastavak naučnofantastičnog blokbastera Sila privlačnosti

Rusija će u 2020. godinu ući sa najiščekivanijim filmom godine – “Invazija”. Osam dana od svetske premijere u Moskvi, dugoočekivani nastavak najgledanijeg ruskog bioskopskog ostvarenja iz 2017, “Sila privlačnosti”, stiže 9. januara u Srbiju. Ali i u više od 100 zemalja širom sveta!

Naučnofantastični blokbaster vodećeg ruskog režisera Fjodora Bondarčuka neverovatnim specijalnim efektima i inovativnom pričom za taj žanr oduševio je pre tri godine svetsku publiku i kritiku, dokazavši da se filmovi holivudskog kvaliteta mogu snimati i u Evropi. Britanski “Dejli mejl” okarakterisao je “Silu privlačnosti” kao „ruski Dan nezavisnosti“, francuski “Figaro” nahvalio je Bondarčuka kako je publici uz pravog predstavnika nove generacije filmske naučne fantastike ponudio lekciju o humanosti i toleranciji, a američki “Holivud reporter” odao je autorima priznanje da su skromnim budžetom za holivudske pojmove lansirali spektakularnu priču o invaziji vanzemaljaca, drugačiju od onih koje smo viđali u ostvarenjima njihovih režisera. Pozitivne kritike, dobra zarada, koja je samo u Rusiji premašila 20 miliona dolara, i velika baza obožavalaca, podstakle su Fjodora da nam podari “Invaziju” za koju, kako kaže, veruje da će nadmašiti njegov prethodni film. Pa, čak i “Staljingrad”! Spektakularna ratna drama iz 2013. inkasirala je na bioskopskim blagajnama 70 miliona dolara i upisala je u istoriju Bondarčuka kao reditelja najgledanijeg ruskog filma svih vremena.

– “Sila privlačnosti” je dokazala da ruski stručnjaci za specijalne efekte mogu da pariraju kolegama iz najboljih holivudskih produkcija, a sa “Invazijom” naše ambicije su otišle još dalje – poručuje slavni sin velikog oca, vanserijskog ruskog glumca i reditelja Sergeja Bondarčuka. – Za samo tri godine tehnologija je mnogo uznapredovala, porasle su nam mogućnosti, a i uložili smo tri puta više novca nego u prvi deo. Siguran sam da ćemo prijatno iznenaditi publiku i pokazati svetu kako se pravi spektakularan naučnofantastični film za 21. vek. Za specijalne efekte, kao u “Sili privlačnosti”, bila je zadužena kompanija “Main Road Post” na čelu sa Armanom Jahinom, koji je u međuvremenu postao član Američke filmske akademije. Angažovali smo naše najveće mlade glumačke zvezde Aleksandera Petrova, Irinu Staršenbaum, Rinalja Muhametova i Jurija Borisova, a uz nas su i najbolji filmski radnici koje Rusija može da ponudi. Zajedno ćemo oboriti rekord “Staljingrada”!

Uprkos kompjuterskoj revoluciji koja je filmadžijama omogućila da usavrše specijalne efekte, Bondarčuk priznaje da nikada nije bilo teže napraviti dobar es-ef film. Najveći problem vidi u tome što je u ovom žanru skoro sve ispričano. Ipak, vlasniku prestižne nagrade Nika (pandam američkom Oskaru) i trostrukom dobitniku priznanja Zlatni orao (ruski Zlatni globus) pošlo je za rukom da izmisli novi univerzum.

– Prijatno me je iznenadio minimalizam, ali i snaga originalnosti filma Denija Vilneva “Dolazak”. Deca širom sveta dive se tehnološkim i vrhunski dizajniranim robotima iz serijala “Transformersi”. O “svemirskom udžbeniku” legendarnih “Ratova zvezda” i njihovim uticajem na pop kulturu ne treba posebno govoriti. Stoga, nije mi bilo nimalo jednostavno da stvorim jedinstven univerzum “Sila privlačnosti”. Bez lažne skromnosti, veoma sam ponosan na njega – ističe “ruski Stiven Spilberg”, napominjući da će “Invaziju” moći da prate i gledaoci koji nisu odgledali prvi deo. – Radnja nastavka nadovezuje se na prethodni film, ali je nezavisna i dopušta novim gledaocima da se uključe u dalji tok priče. Ovo je potpuno novo ostvarenje iz našeg univerzuma. Ista je Moskva i isti su junaci, a tu su i novi heroji u drugačijem vanzemaljskom svetu.

Radnja “Invazije” odigrava se tri godine nakon što se svemirski brod srušio u moskovsko predgrađe, odakle je, posle teške borbe sa ruskim oružanim snagama, odleteo sa naše planete. Junakinja Julija (Irina Staršenbaum), koja je jedina bila u kontaktu sa vanzemaljcem Hekonom (Rinalj Muhametov), spasena je od sigurne smrti uz pomoć vanzemaljske tehnologije. Zahvaljujući njoj stekla je i neobične sposobnosti koje će joj otežati život. Nekada buntovna ćerka gradskog komadanta Valentina Lebedeva (Oleg Menšikov) mora da se pomiri sa novom ulogom koju joj je nametnula država – postala je eksperimentalni kunić u tajnoj laboratoriji Ministarstva odbrane. Naučnici i vojska unose u atome njena osećanja, emocije i iskustva, pokušavajući da otkriju prirodu Julijinih rastućih moći. Ali, njen novostečeni dar ne uzbuđuje i ne privlači samo ljude. Tri godine posle prvog kontakta sa vanzemaljcima, pretnja od invazije nadvila se nad čovečanstvom. Postoji samo jedan način da Zemljani pobede u nadolazećem sukobu – moraju da pronađu snagu u sebi kako bi ostali ljudi. Mogu li ljubav, odanost i milost da budu jači od moći vanzemaljske tehnologije? Izbor koji utiče na sudbinu miliona trebalo bi da donese svako od nas ponaosob.

Izvor: TOPFM-Dexin film PR
Foto: Bigstock-NosorogUA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.