Objavljena prva lista filmova koji ulaze u trku za Oskara, u kategoriji najbolji strani film

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je sinoć prvu, skraćenu listu od 15 filmova. koji ce ući u trku za nominaciju za nagardu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film.

Biografska drama danske kinematografije „Obećana zemlja“ (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu Oskar, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. Film će se od maja meseca naći na repertoaru domaćih bisokopa.

Najgledaniji naslov ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, japansko ostvarenje „Savršeni dani“ (Perfect Days) reditelja Vima Vendersa sada se našao u trci za nominaciju za najpoznatiju filmsku nagradu. Svetska premijera održana je na festivalu u Kanu, a za najboljeg glumca proglašen je Kodži Jakušo, galvni akter Vendersove drame.

Smeštena u glavnom gradu Japana, priča prati Hirjama, čoveka potpuno zadovoljnog svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma struktuirane svakodnevne rutine, Hirjama uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

U nominacijama našla su se i ostavrenja „Zona interesa“ (Zone of Interest) Velike britanije, o komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji je zajedno sa svojom ženom Hedvigom nadomak logora nastojao da stvori život iz snova, kao i finski film Opalo lišće (Fallen Leaves) nagrađivanog reditelja Akija Kaurismakija.

Iz francuske stiže naslov „Strast Dodena Bufana“ (The Taste of Things), a italijanski „Ja, Kapetan“ (Io Capitano) uvaženog reditelja Matea Garonea kao savremena Odiseja o migrantima, kao i meksički „Totem“ (Totem) takođe iščekuje još jedan krug za nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu.

Nominacije za nagradu Oskar zvanično će biti objavljene u utorak, 23. januara.

Izvor: Top FM, MegaComFilm
Foto: Bigstock, Gogadicta

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.