7 stvari koje niste znali o Blejd raneru 2049

Nastavak kultnog SF-a „Blejd raner“ stiže u domaće bioskope 5. oktobra. Priča prati mladog policajca K, koga tumači Rajan Gosling, koji sticajem okolnosti otkriva tajnu skrivenu trideset godina a koja može dovesti do kraja civilizacije. K se daje u potragu za Rikom Dekartom, nekadašnjim policajcem koji je nestao pre 30 godina a koji možda ima odgovore koje K traži. Režiju „Blejd ranera 2049“ potpisuje Denis Vilnev, dok je za produkciju filma bio zadužen Ridli Skot.

– Kada je Denisu Vilnevu prvi put ponuđeno da režira „Blejd ranera 2049“ on je odbio. Međutim, ubrzo se predomislio i pojavio se na vratima studija sa potpisanim ugovorom. Na pitanje šta je uticalo da promeni mišljenje reditelj je odgovorio: „Ne želim da neko drugi upropasti ovaj sjajan film“.

– Reditelj filma, Denis Vilnev, je rekao da mu nije bilo svejedno kada je najzad prihvatio da radi nastavak: „Potpuno sam svestan činjenice da će svaki fan originalnog filma ići da gleda ’Blejd ranera 2049’ i da je u potpunosti spreman da mi slomi noge ako nešto nisam uradio kako teba. Iako sam odbio da radim puno nastavaka drugih filmova ’Blejd raner’ se ne odbija. Ridli Skot se ne odbija.“

– Reditelj prvog filma, Ridli Skot, je rekao da: „’Blejd raner 2049’ nije tipičan nastavak već je više proširivanje univerzuma. Film je potpuno nezavisan od prethodnog, iako postoje segmenti koji ih vezuju.“.

– Čelnici holivudskog studija su se obratili Hemptonu Fenčeru, scenaristi prvog „Blejd ranera“, da napiše nastavak kultnog SF-a. Fenčer je pristao, uz uslov da scenario bude napisan u fomi novele. Završena verzija je imala 110 strana i Hempton ju je poslao studiju s porukom: „Nemojte me više uznemiravati. Ikad.“.

– Po uzoru na prvi film, kreatori „Blejd Ranera 2049“ su se potrudili da što više vizuelnih efekata bude urađeno tokom snimanja, tj. da budu praktični (makete, optičke varke i sl.), a da se što manje radi u post-produkciji.

– Denis Vilnev je želeo da Rajan Gosling tumači glavnu ulogu, te je lik policajca K napisan isključivo za njega. U slučaju da je glumac odbio da se pojavi u filmu scenario bi morao da se piše iznova.

– Na pitanje zašto je čekao 30 godina da snimi nastavak ovog kultnog SF-a, Harison Ford je odgovorio: „Za promenu, imali smo novi pristup snimanju filmova i prvo smo sačekali dobar scenario pa smo onda odlučili da li želimo da radimo film. A dobrih scenarija je… malo.“.

Izvor: Con film/TOPFM

Foto:  Denis Makarenko/Bigstock

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.