Hakovan Instagram, ukradeni podaci o korisnicima


Prošle nedelje saznalo se da su nepoznati hakeri uspeli da provale u korisničke naloge nekolicine „celebrityja“ na Instagram-u, te odatle pokupiti njihove kontakt podatke – e-mail adrese i brojeve telefona. Ali, kako se tada tvrdilo da je reč o napadu manjeg opsega koji je pogodio nekolicinu korisnika, i to onih sa verifikovanim nalozima, nismo tome pridavali veliku pažnju.

Međutim, u petak se saznalo kako su hakeri u napadu uspeli pokupiti korisničke podatke sa oko 6 miliona Instagram naloga. Ta informacija je potvrđena kada su isti hakeri ponudili na prodaju bazu s tim podacima. Navedenoj se bazi može pristupiti uz plaćanje, a nudi čak i pretraživanje dostupnih podataka. Kako Instagram ima oko 700 miliona korisnika, čini se da je u ovom napadu kompromitovano nešto manje od 1% korisničkih računa.

Iz Instagram-a poručuju da su popravili propust koji je omogućio ovu krađu podataka, te da sarađuju sa policijom na otkrivanju počinioca. Navode i da niti jedna lozinka ili drugi podaci sa Instagram-a nisu ukradeni. Međutim, svim korisnicima savetuju da pripaze na bezbednost svojih naloga i da prijave sve sumnjive aktivnosti poput čudnih dolaznih poziva, poruka ili e-mailova.

Tekst i foto: ITvesti / TOPFM

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.