Deset hiljada Google-ovih zaposlenih će proveravati YouTube sadržaje

Šefica YouTube-a Susan Wojcicki objavila je na službenom blogu kompanije korake koje će Google preduzeti kako bi na svojem video servisu imao samo sadržaj koji je u skladu sa njihovim pravilima korišćenja. Dugotrajna borba sa video sadržajima koji promovišu nasilje, terorizam i ostale ekstremističke oblike ponašanja nije jednostavna na otvorenoj platformi kao što je YouTube.

Ova je platforma u svojoj 10-godišnjoj istoriji pripomogla u širenju vesti, podsticanju društvenih promena, ali svakodnevno služi i za zabavu, edukaciju i posao. Ali, neki korisnici je upotrebljavaju za širenje ekstremizma, lažnih vesti, propagandu, napastovanje i izazivanje izravne štete – što nije u skladu sa politikom Google-a i YouTube-a. Do sada su se u kompaniji protiv toga borili brojnim moderatorima ali i veštačkom inteligencijom kako bi uklanjali sve neprikladne sadržaje, a sada je najavljeno širenje kapaciteta za postizanje tog cilja.

Od juna, kada je veštačka inteligencija puštena u pogon:
– YouTube je uklonio 150.000 videa zbog promovisanja nasilja
– AI je podigao efikasnost tog posla za 5 puta
– 98% takvog sadržaja prepoznala je veštačka inteligencija
– 70% neprikladnog sadržaja uklonjeno je u roku od 8 sati, a 50% u samo 2 sata od objave

Wojcicki kaže kako su ljudski moderatori ključ uspeha, jer oni efikasno uklanjaju neželjeni sadržaj, ali i „treniraju“ algoritme za isti posao. Stoga će kompanija u 2018. godini njihov broj povećati na čak 10.000. Njihovim naporima će se priključiti i savetnici u vidu naučnika i stručnjaka koji će pružati podršku u razumevanju novih pojava i problema.

Osim nasilja i ekstremizma, YouTube-ovi AI sistemi sada uče da prepoznaju i govor mržnje te sadržaje neprikladne za prikazivanje deci. Svemu ovome kompanija će pridodati i nešto stroži proces uključivanja videa i njihovih kreatora u sistem monetizacije, čime će biti izbegnuta situacija da se oglasi prikazuju na nepoželjnim sadržajima, kako je to bilo u nekoliko slučajeva do sada.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstockphoto/PixieMe

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.