Google u sekciji vesti eliminiše lažne objave

Borba protiv lažnih vesti jedna je od najaktuelnijih tema ove godine, pogotovo kada je reč o internet portalima koji su posebno osmišljeni da bi širili dezinformacije. Objave sumnjivog sadržaja i porekla do sada su već raznim akcijama i promenama politika krenuli eliminirati iz javnog prostora Facebook i Twitter, a Google ih je do sada označavao kao beznačajne i pokušao umanjiti njihovo prikazivanje u rezultatima pretraživanja.

Sada, pak, Google želi sumnjive izvore u potpunosti eliminirati iz svoje Google News sekcije, koja služi za pretraživanje vesti iz velikog broja izvora u celom svetu. Promenom svoje regulative za objavu i promovisanje vesti, izdavačima se zabranjuje da od javnosti kriju svoju zemlju porekla, vlasništvo, te primarnu svrhu svojeg postojanja.

Svi oni koji žele da im se članci nađu unutar Google News servisa moraće se prilagoditi novim pravilima, čime bi čitatelji trebali biti zaštićeni od sadržaja koji dolazi iz neproverenih izvora. Time bi se trebale sprečiti situacije poput one koja se dogodila tokom predizborne kampanje za prošle predsedničke izbore u SAD-u.

Tada je, podsetimo, otkriveno da su hiljade i hiljade lažnih vesti koje su pogodovale Donaldu Trumpu nastajale u makedonskom gradu Velesu, gde su na izmišljanju vesti i prodavanju oglasa uz njih brojni građani obilato zarađivali.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstock-DenPhoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.