Bankari ponovno ruše cenu Bitcoina

Bitcoin je u ponedeljak u jutarnjim satima ponovno, nakon kratkog predaha tokom vikenda, nastavio sa padom cene. Trenutna cena je oko 7.000 dolara. Dnevni pad od preko 10% zabeležili su i Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash,  Litecoin, i svi drugi coini izlistani u top 15 sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Za ovaj pad cene „krivac“ su još jednom velike svetske banke. Američki JPMorgan Chase, Bank of America i Citigroup, te britanski Lloyds zabranili su, naime, svojim klijentima kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica. Ovaj potez pojašnjen je željom da se klijente zaštite od gubitaka na bitcoinu koje si ne bi mogli priuštiti, te željom za zaštitom sopstvenog poslovanja od preteranog rizika.

Takođe, jedan od činilaca koji je podstakao banke na ovaj potez je i činjenica da se i ukradenim kreditnim karticama mogu kupiti kriptovalute, a pronalaženje lopova u tom je slučaju značajno otežano.

Na crne liste banaka dospele su gotovo sve važnije svetske menjačnice poput Coinbase-a, kojima više nije moguće uplatiti sredstva korišćenjem kreditnih kartica spomenutih banaka.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstockphoto-Adrian Today

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.