Facebook priprema dating uslugu

Facebook-ova developerska konferencija F8 ove se godine odvija pomalo u senci skandala sa privatnim podacima koji su dospeli u ruke analitičara Cambridge Analytice, a nisu trebali, te uopšteno u vremenu kada se o Facebook-u najviše govori kao o velikom potencijalnom riziku za daljnje curenje podataka. Isto tako, prekjuče je objavljeno kako iz kompanije odlazi Jan Koum, suosnivač WhatsApp-a, i to zbog sukoba upravo oko privatnosti korisnika.

Kako bi se malo odmaknuli od ovih tema, Mark Zuckerberg je otvaranje konferencije F8 posvetio nekim novim tehnologijama i uslugama koje njegova kompanija uskoro planira da pusti u javnost.

Najzanimljivija od najavljenih je usluga Facebook Dating kojom ova društvena mreža želi da konkuriše Tinder-u i sličnim aplikacijama za traženje partnera. Ova mogućnost će biti ugrađena u Facebook-ove mobilne aplikacije, ali neće biti uključena „po defaultu“, već će istu svako ko želi morati da aktivira. Zuckerberg je najavio da ova opcija neće spajati ljude sa već postojećim prijateljima nego s onima izvan tog kruga, te da joj namena nije pronalaženje „partnera za jednu noć“, već ostvarivanje „smislenijih veza“.

Dating profil na Facebook-u biće odvojen od običnoga, moći će ga videti samo oni koji imaju sličan ili kompatibilan profil, a komunikacija između ljudi koji su zainteresovani jedni za druge odvijaće se tekstualno, ali ne putem Messengera. Dating bi na Facebook trebao da stigne uskoro.

Od ostalih noviteta na otvaranju konferencije F8 najavljena je opcija „čišćenja istorije“ u Facebook-u – nešto poput brisanja „cookieja“ u browseru. Brisanjem svega što Facebook zna o nama moglo bi pomoći u zaštiti privatnosti i smirivanju tenzija koje su prisutne poslednjih nedelja.

Tu je i najava video poziva u Instagram-u, automatskih prevoda chatova u Messenger-u, te nove mogućnosti postavljanja i gledanja VR i 3D sadržaja u News Feedu. Takođe, Zuckerberg je najavio da se Oculus Go, njihov jeftiniji VR naglavni set, sada može kupiti i po akcijskoj ceni od 199 dolara.

Izvor: TOPFM
Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.