Nemačka: Zakonom protiv govora mržnje na Facebook-u

Govor mržnje iz temelja etničke, religijske, seksualne ili nacionalne netrpeljivosti svojevrsna je svakodnevna pojava na našem podneblju. Nemačka se, pak, na nešto konkretniji način bori protiv objava koje uključuju objave iz mržnje – zakonom NetzDG.

Od januara do juna ove godine 65 ljudi zaslužnih za uklanjanje takvog sadržaja od 1704 prijavljene objave sklonilo je njih 262. Te objave direktno su sejale mržnju na temelju religije, seksualne orijentacije i etniciteta.

Globalno gledajući, u istom razdoblju ove godine uklonjeno je otprilike 2,5 miliona objava koje vređaju na već spomenutim nivoima.

Zakon Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) na snagu je stupio 1. januara, a korisnici Facebook-a podeljenog su mišljenja kod implementacije zakona zbog sumnje o smanjenju slobode govora.

U Nemačkoj Facebook je nešto manje popularan za razliku od ostatka zemalja EU, a koristi ga tek 2 od 5 korisnika interneta.

Podsetimo, Facebook-ov CEO Mark Zuckerberg kritikovan je od strane Nemaca nakon izjave kako Facebook ne bi trebao da briše tvrdnje u kojima se negira holokaust što je, inače, kazneno delo u Nemačkoj. Naknadno je pojasnio svoju tvrdnju i izvinio se.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.