Popularna ekstenzija za Chrome vas stalno špijunira

Nedavno smo saznali da developeri trećih strana čije su aplikacije povezane sa našim Google nalogom, mogu da čitaju sve naše mailove, a sada nas bezbednosni stručnjaci upozoravaju da jedna ekstenzija za Chrome prati sve naše delatnosti na internetu.

Radi se o ekstenziji Stylish koja omogućava korišćenje prilagođenih stilova za web stranice, za koju se procenjuje da ima više od 1,8 miliona korisnika.

Stručnjak za bezbednost iz Mozille RobertTheaton otkrio je da je ekstenzija ujedno i spyware koji korisnike Chrome-a i Firefox-a prati kroz čitavu istoriju boravka na internetu, što znači da svi podaci o vašem pretraživanju i surfovanju odlaze developerima za svrhe „poboljšavanja koda“ ekstenzije, no niko ih ne sprečava da sa njima čine i neke druge nečasne stvari poput prodaje „četvrtim“ stranama, marketinškim kompanijama ili mračnim facama sa interneta koji bi vas jednog dana mogli ucenjivati.

Opcija praćenja se u ekstenziji može isključiti, ali po „defaultu“ je uključena, pa ako ste koristili Stylish, vrlo verovatno su kod nekog developera i vaši podaci o tome da pretraživali internet.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-DenPhoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.