Uber planira da se fokusira na električne bicikle i skutere

Dara Khosrowshahi, aktuelni generalni direktor Uber-a, dao je intervju za britanski Financial Times u kojem je, među ostalim, govorio o budućnosti kratkoročnog najma automobila i načinima prevoza putnika u gradovima. Spomenuo je tako nastavak velikih investicija ove kompanije koje bi se trebale isplatiti u dužem roku, ali i prikupljanja svežeg kapitala putem nadolazeće inicijalne javne ponude deonica.

Kada je reč o dugoročnim profitima nasuprot onima kratkoročnima, u Uber-u se, kaže Khosrowshahi, odlučuju za dugoročne. Stoga će u budućnosti nastaviti da ulažu u nove projekte koji prevazilaze obično „taksiranje“ – od dostave hrane koja već postoji u nekoliko zemalja, pa sve do gradske dostave paketa ili pak najma električnih bicikala i skutera.

„Za vreme gužve vrlo je neefikasno da gomila metala od jedne tone prevozi jednog putnika 10 blokova“, kaže CEO Uber-a. Stoga u njegovoj kompaniji smatraju da bi za takva kraća putovanja u zagušenim gradovima putnici radije odabirali kratkoročni najam skutera ili električnih bicikala. Time bi i putnici imali koristi, jer bi pre stigli na odredište, ali bi profitirali i gradovi u kojima bi se smanjivala saobraćajna gužva.

Ovu strategiju kompanije u Uber-u su posredno najavili početkom juna kada su u Berlinu, s nedavno preuzetim startupom Jump, pokrenuli uslugu iznajmljivanja električnih bicikala. Slična usluga postoji već u nekoliko gradova u SAD-u, a plan kompanije je proširiti istu na globalnom nivou.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- Piotr Adamowicz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.