Uklonjenja 23 dodatka Firefox-a koji su nadzirali korisničke navike

Mozilla je uklonila 23 dodatka (add-ons) za web browser Firefox nakon što je otkriveno da su potajno nadzirali korisničke navike pretraživanja te prikupljene podatke slali udaljenim serverima.

Sve je počelo nakon što je otkriveno da Firefox-ov dodatak Web Security prati web stranice koje korisnici posećuju i zatim šalje informacije do servera koji se nalazi u Nemačkoj. Navike pretraživanja mnogih korisnika zabeležene su u navedenom dodatku za web browser koji je preuzet više od 220.000 puta pre nego što ga je Mozilla uklonila.

Dodatak Web Security nedavno je bio naveden na listi preporučenih dodataka na službenom Firefox blogu, ali ubrzo je uklonjen sa liste nakon što je nemački bezbednosni istraživač Mike Kuketz otkrio kako navedeni softver šalje korisničke podatke do servera preko HTTP-a, što potencijalno može dovesti do Man-in-The-Middle napada i špijunaže.

Nakon što je uklonjen Web Security, Firefox korisnici prijavili su nekoliko dodataka za koje smatraju da takođe trebaju da budu uklonjeni zbog sličnih aktivnosti. Neki od popularnijih dodataka za web browser koje je Mozilla uklonila su Browser Security, SmartTube, Popup Blocker Ultimate, DirtyLittleHelpers, YTTools i Quick AMZ.

Upitni dodaci za web browser pregledani su od strane inženjera te je otkriveno da, iako svi imaju različita imena, većina njih koristi isti izvorni kod koji je korišćen i kod Web Security dodatka. Ti dodaci više nisu dostupni za preuzimanje, a postojeći korisnici primetiće da su onemogućeni u njihovom browseru.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- David Tran

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.