Na Mac App Store-u pronađena spyware aplikacija

Prošle nedelje digla se velika buka oko aplikacije za macOS naziva Adware Doctor. Ova aplikacija je na službenom Mac App Store-u bila prodavana za 5 dolara, a korisnicima je obećavala uklanjanje adwarea (napasnih reklama iz internet browsera). U kratko vreme je Adware Doctor prikupio ponešto izvrsnih recenzija, da bi se nedavno domogao i prvog mesta u kategoriji „utility“ aplikacija za Mac.

Međutim, došlo je do velikog preokreta. Pre otprilike mesec dana bezbednosni stručnjak Patrick Wardle otkrio je kako je ovaj program beskoristan, tj. da ne uklanja adware. Ova se aplikacija, naime, bavi prikupljanjem podataka o surfovanju te da istoriju pregledavanja Interneta svojih korisnika (iz Chrome-a, Firefox-a i Safarij-a) šalje na jedan server u Kinu.

Sumnjivo ponašanje otkrio je nemački tviteraš i bezbednosni stručnjak pod nadimkom @privacy1st, da bi Wardle sve analizirao i razotkrio mutne poslove Adware Doctora.

Nakon višestrukog prijavljivanja ove situacije Apple-u, tek je proteklog petka, gotovo mesec dana nakon prve prijave, Apple uklonio aplikaciju Adware Doctor sa svoje službene prodavnice. Sada je postalo jasno kako su autori ovog spywarea nasamarili i Apple i njegove korisnike, lažnim pozitivnim recenzijama stekli popularnost, te krali privatne podatke od za sada nepoznatog broja ljudi koji su aplikaciju kupili.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-onephoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.