Facebook Portal je pametni uređaji za video chat

Facebook je predstavio pametne uređaje za video chat – Portal i Portal+. Oba uređaja su zapravo pametni zvučnici sa dodatkom ekrana i par pametnih funkcija.

Portal dolazi sa 10,1-inčnim ekranom rezolucije 1.200 x 800 px, sa prednje strane ima 12 MP kameru sa širokim uglom od 140 stepeni, a za slušanje muzike i obavljanje video poziva tu su stereo zvučnici od 10 W.

Kako bi glasovna komunikacija bila što kvalitetnija Facebook je dodao po dva mikrofona (360 stepeni) sa svake strane uređaja. Portal ima ambijentalni senzor te podržava bežične tehnologije – Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac, dual band MIMO) te Bluetooth (4.2). Sve navedeno, samo u nekim slučajevima malčice bolje ima i Portal+. Za početak tu je veći, 15,6-inčni ekran rezolucije 1.920 x 1.080 točaka, stereo zvučnici od 20W sa 4“ wooferom.

Kamere su također pametne – za vreme video poziva prate kretanje korisnika kako ne bi izišao iz kadra. Takođe znaju da prepoznaju kada u prostoriju uđe druga osoba te prema tome nameštaju kadar i obrnuto. Ako vas brine bezbednost iz Facebooka poručuju da nemate razloga za to i da se opustite.

Naime, kada ne želite da Portal i Portal+ koriste kamere možete ih zajedno sa mikrofonima isključiti sa jednim dodirom (fizički se odvajaju i nije ih moguće ponovno uključiti bez ponovnog pritiska na tipku), a dodatno i prekriti kameru sa priloženim coverom. Dalje, kamere ne koriste tehnologiju za prepoznavanje lica, a dodatnu dozu bezbednosti daje i to što je AI tehnologija deo samih uređaja pa se ništa ne izvodi na Facebook/ovim serverima.

Njihove servere Portal i Portal+ kontaktiraju tek kada izgovorite frazu „Hey Portal“, ali popis izgovorenih komandi je moguće trajno obrisati (Facebook Activity Log). Takođe, Facebook ne sluša razgovore koje korisnici međusobno vode preko ova dva uređaja niti snimaju video pozive. Ako ne želite da drugi ukućani koriste Portal možete postaviti i PIN.

Facebook-ovi Portali podržavaju i muzičke i video servise poput Facebook Watch-a, Food Network-a, Spotify-ja, Pandore, iHeart Radija i dr. Kako imaju ugrađenu podršku za Alexu, možete ih koristi kao i svaki drugi pametni zvučnik, poput Amazon-ovog Echo-a.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internet stranicamaproizvođača. Za sada je dotične moguće kupiti samo na američkom tržištu. Cene su im 199 USD i 349 USD.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- bigtunaonline 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.