iPhone sa podrškom za 5G mreže stiže 2020. godine

Sve češća su nagađanja o vremenskom okviru u kojem će pojedini proizvođač pametnih telefona predstaviti svoj prvi model sa podrškom za nove 5G mobilne mreže.

Sada su na red došle i informacijama koje se tiču kompanije iz Cupertina, prema pisanju američkog Fast Company-ja, prvi Apple iPhone sa podrškom za 5G mreže treba očekivati tokom 2020. godine. Taj mobilni uređaj koristio bi 10-nanometarski 8161 modem kompanije Intel koja će u sledećim godinama biti jedini Apple-ov dobavljač 5G čipova.

Apple trenutno testira Intel-ov 8060 modem koji navodno stvara određene probleme što se tiče energetske potrošnje i generisane toplote. Prvi 5G uređaji moraće da koristi frekvencioni spektar od 30 do 300 GHz što će značajno opteretiti u njih ugrađene 5G modeme.

Treba naglasiti kako Apple za sada nije ni na koji način reagovao na glasine kako Intel-ovi 5G modemi „nisu među najboljima na tržištu“ te u ni u kojem slučaju neće koristiti rešenja kompanije Qualcomm zbog međusobnog zahlađenja odnosa i spora koji se vodi na sudu.

U slučaju eventualnih problema sa Intel-ovim modemima Apple navodno sprema plan B koji uključuje 5G modeme kompanije MediaTek (njihovi prvi modemi očekuju se krajem sledeće godine).

Konkurencija u vidu Android uređaja upotrebljavaće isključivo 5G modeme kompanije Qualcomm, a prvi Android uređaji sa podrškom za 5G mreže očekuju se već tokom sledeće godine.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.