Apple pao na četvrto mesto po vrednosti

Nakon što je prošle godine izašao na sam vrh svetskih kompanija, odnosno postao prva kompanija čija je vrednost prešla 1 bilion dolara, Apple je u poslednjih nekoliko meseci počeo da tone, pa mu je trenutna vrednost „samo“ 700,9 milijardi dolara. U prošloj nedelji ostvario je doduše lagani rast od 3,9 posto, što možemo pripisati prazničnom raspoloženju kupaca.

Osim što je izgubio prvo mesto po vrednosti na koje je zaseo Microsoft, Apple je pao i ispod Amazon-a, da bi ga sada prestigao i Alphabet (Google).

Većina analitičara navodi kao glavni razlog ovog pada slabu prodaju novih iPhone-ova, a Apple-ov šef Tim Cook tvrdi da prodaja ide slabije od očekivane zbog trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a.

Potom se oglasio i američki predsednik Donald Trump koji kaže da je svom prijatelju Timu Cooku rekao da počne da gradi fabrike svojih lepih proizvoda u SAD-u (verovatno vam je poznato da se iPhone-i proizvode u Kini).

Analitičari Apple-u predviđaju još značajniji pad u prihodima u predstojećim kvartalima, posebno stoga što se očekuju loši rezultati prodaje u postprazničnom razdoblju.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.