Facebook planira da spoji Messenger, WhatsApp i Instagram

Imati nekoliko mobilnih aplikacija koje sve služe istoj svrsi – komunikaciji sa drugima – Facebook-u očito nije isplativo. Mark Zuckerberg, stoga, namerava uskoro da započne veliki proces stapanja svoje tri aplikacije, Messenger-a, WhatsApp-a i Instagrama u samo jednu zajedničku platformu za chat, audio i video pozive. Prema informacijama koje donosi New York Times ovo je osobni projekat Marka Zuckerberg-a i zahtevaće napore hiljada stručnjaka koji će morati da osmise kako spojiti komunikacione platforme ova tri servisa.

Spajanje tri aplikacije i međusobno povezivanje njihovih mogućnosti razmene slika, videa, poruka i poziva velik je tehnološki zalogaj za programere, a postavlja se i pitanje deljenja i osiguravanja privatnih podataka korisnika. Stoga se očekuje da bi Facebook objedinjavanje aplikacija u jednu platformu trebao završiti do kraja ove ili početkom sledeće godine. Komunikacija u svima će biti zaštićena end-to-end enkripcijom.

Prema postojećem planu WhatsApp, Instagram i Messenger trebali bi ostati kao zasebne mobilne aplikacije, ali sa funkcionalne strane njihova infrastruktura će biti objedinjena. To znači da ćete na telefonu moći imati bilo koju od ovih aplikacija, te da ćete putem nje moći komunicirati sa prijateljima koji imaju instaliranu ne nužno istu aplikaciju. Time će Facebook dobiti najveću komunikacionu platformu na svetu, a nadaju se da će im to otvoriti i put do novih prihoda od oglašavanja.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.