Zaštita od neželjenih preuzimanja uskoro u Chrome-u

Najpopularniji internet browser na svetu, Google-ov Chrome, u stabilnoj verziji 73, tokom marta ili aprila, dobiće još jednu dodatnu bezbednosnu funkciju. Zanimljivo, reč je o dodatku koji već postoji u browserima Firefox i Edge, a Chrome će ga dobiti tek sada – govorimo o zaštiti od takozvanih „drive-by downloada“.

Drive-by download tip je cyber napada u kojem se putem internet stranice pokreće automatsko preuzimanje u pravilu maliciozne datoteke na računar, i to bez znanja korisnika. Dakako, nisu sva automatska preuzimanja datoteka maliciozna i opasna za računar, ali vrlo je čest slučaj da se upravo ona neželjena skrivaju unutar „nevidljivog“ iframe-a unutar web stranice. Takvi slučajevi gotovo uvek su neprikladni, pa će ih Chrome ubuduće automatski blokirati.

Ova pojava javlja se na sumnjivim sajtovima koji su stvoreni kako bi širili maliciozne programe, kao i na onima sasvim legalnima koje su hakeri napali i u njih ubacili skriveni iframe za download malwarea.

Google-ovci su sve detalje o sprečavanju drive-by download-a objavili u ovom dokumentu u sklopu projekta Chromium. Canary verzija Chrome-a već ima ugrađen ovaj dodatak, a kako smo već spomenuli, on bi kroz koji mesec trebao da stigne i do svih ostalih korisnika Chrome-a. Promena će stići na sve verzije Chrome-a osim one na iOS-u, jer taj browser nije zasnovan na Chromium-u već na Apple-ovom WebKitu, gde ovaj vid zaštite za sada nije dostupan.

Foto: Bigstock/ bigtunaonline
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.