Google Maps u proširenoj stvarnosti

Na prošlogodišnjoj developerskoj konferenciji Google I/O je prvi puta prikazana tehnologija koja bi trebala da omogući navigaciju kroz aplikaciju Google Maps korišćenjem tehnologije proširene stvarnosti. Sada je ova tehnologija dovoljno razvijena pa ju je Google odlučio dati nekolicini korisnika, među njima i novinarima Wall Street Journala, da je testiraju u stvarnom okruženju.

Stvar radi na način da kroz kameru telefona prepoznaje kuda on „gleda“, na ekran prikazuje sliku stvarnog sveta ispred korisnika, ali uz dodatak navigacionih uputstava iz Google Maps-a. Time kamera telefona i proširena stvarnost donekle preuzimaju funkciju GPS-a i vrlo precizno lociraju gde se korisnik nalazi, te ga upućuju tamo kuda bi bi želeo da ide.

Kamera prepoznaje zgrade i druge karakteristike okoline pa je u stanju da odredi tačno mesto gde se telefon nalazi i u kojem smeru se kreće – samim time dajući bolja uputstva uz koja ćete se teže izgubiti.

Ova mogućnost je namenjena pre svega za pešačenje po gradu, za vreme kojeg se i može neko vreme gledati u telefon. Ipak, aplikacija upozorava pešaka da gleda kamo ide i da slobodno spusti telefon sve dok mu ne zatreba sledeće navigaciono uputstvo.

Logično je da ovako napredna tehnologija neće stati samo na telefonima i pešacima. Njene primene su moguće kako na vetrobranskim staklima sa dodatkom AR ekrana u automobilima, tako i na raznim AR naočarama – ako iste ikada postanu nešto što ćemo hteti da nosimo na licu.

Izvor:itvesti
Foto: Bigstock-bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.