Ništa od blokiranja adblockera: Chrome odustao od kontroverznog predloga

Prošlog meseca developeri su podigli buku oko novih predloga koji su se bili pojavili u dokumentu Manifest v3, u sklopu projekta Chromium. Kako smo tada izveštavali, najglasniji protivnik najavljenih promena u developerskim API-jima bio je Raymond Hill, developer koji održava adblockere uBlock Origin i uMatrix za browser Google Chrome, a koji je istaknuo da bi predloženim promenama njegovi adblockeri mogli odmah „staviti ključ u bravu“.

Nije Hill bio jedini koji se pobunio protiv ograničavanja nekih API-ja i blokiranja pristupa developerima do za njih ključnih funkcija, pa su vesti o „pobuni“ stigle i do Google-a. Krajem prošle nedelje Devlin Cronin, softverski inženjer iz te kompanije koji radi na projektu Chromium pojasnio je kako Manifest V3 neće biti prihvaćen sve dok oko njega postoje nedoumice i nezadovoljstvo.

Sporni webRequest API, na koji se u svojem radu oslanjaju rešenja za blokiranje oglasa, ipak neće biti uklonjen. Dodatno, promene će doživeti i novi declarativeNetRequest API koji je trebao da zameni ranije spomenuti. Sve promene idu u smeru zahteva koje su postavili sami developeri ekstenzija za browser Chrome, pa nakon usvajanja novih smernica među njima ne bi trebalo da bude nezadovoljnih.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/ bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.