BlackBerry Messenger odlazi u penziju

U zadnje vreme dosta se servisa i mobilnih aplikacija ugasilo, većinom Google-ovih. Ali, uskoro u penziju odlazi jedna koja nosi BlackBerry-jev potpis. Reč je o njihovom Messenger-u.

Kako stoji u njihovom službenom blogu, BlackBerry je pokušao da oživi BlackBerrry Messenger u verziji za privatne korisnike zadnjih par godina. Ali, u tome nisu uspeli jer su postojeći korisnici prešli na druge platforme, a nove je korisnike bilo teško privući.

Podsetimo, BlackBerry Messenger je prvo bio ekskluziva za BlackBerry-jevu mobilnu platformu, a od 2013. godine počeo je da bude dostupan i za Android i iOS. Ali, konkurencija je na tom polju očito bila prejaka – WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Telegram, Signal i drugi pa je BlackBerry Messenger najpre pao u drugi plan, a potom i u zaborav.

BlackBerry je najavio kako je zadnji dan za BlackBerry Messenger ujedno i zadnji dan meseca maja – 31. maj. Do tog datuma biće moguće koristiti aplikaciju kao i sve ove godine, ali, već od 1. juna neće. Nažalost, korisnici koji su kupili ili na drugi način nabavili stickere, iste neće moći da preuzmu offline, jer kako BlackBerry navodi na svojim stranicama isti ne funkcionišu bez Messenger-a. Stoga kupcima savetuju da zatraže povrat novca preko App Store-a i Google Play-a.

Isto vredi i za BBMoji ikone – ni njih neće biti moguće koristiti nakon što se ugasi Messenger, ali za njih ne nude povrat novca. Što se fotografija i videa tiče – njih je moguće preuzeti na uređaj do 31. maja 2019. godine, nakon toga više ne, jer od tog dana više neće biti moguće otvoriti BlackBerry Messenger.

Ostali podaci koji se nalaze na tvrtkinim serverima biće po gašenju Messenger-a obrisani. Ali, poručuju kako će taj proces potrajati i do 180 dana. Detaljnije informacije o tome šta će se dogoditi sa servisima, ikonama i uopšteno podacima nakon gašenja Messenger-a možete proučiti ovde.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- bspguy

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.