Chrome će sprečavati da stranice bespotrebno zadržavaju korisnike

Sve više internet stranica namerno iskrivljuje funkcionalnost tipke za povratak jedan korak unazad (Back tipka) kako bi korisnika i dalje zadržali na svojoj stranici (putem HTML5 pushState naredbe). Zbog tog postupka manipulacije istorije pretraživanja unutar browsera nekad je korisnicima jedino rešenje za odlazak sa sporne stranice zatvaranje internet browsera.

U budućnosti to bi se trebalo izmeniti bar što se tiče internet browsera Chrome i drugih internet browsera baziranih na Chromium-u kao što je Microsoft Edge. Prema pisanju internet stranice Naked Security, u Chromium uskoro stiže nova funkcionalnost koja je posebno dizajnirana kako bi se sprečila praksa internet stranica navedena na početku ovog teksta.

Funkcionalnost će sprečiti da stranice preusmeravaju korisnike ili da izmenjuju funkcionalnost tipke za povratak na prethodnu stranicu ukoliko korisnik nije dao svoj izričiti pristanak za takvu radnju putem gesti. Ova opcija trebala bi da bude implementirana u Chrome i Chromium browsere na širokom rasponu platformi kao što su Windows, macOS, Linux, Chrome OS i Android.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/ bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.