Prozori u Windows-u uskoro opet sa zaobljenim uglovima

 

Otkako se pre više od 30 godina pojavio, Windows je – kako mu i samo ime kaže – svetu računara doneli interfejs u kojem se barata „prozorima“. Prozori, zna to svatko, su obično klasičnog i jednostavnog pravougaonog oblika, pa su takvi bili replicirani i u Microsoft-ovom operativnom sistemu. Izuzetak je bio korisnički interfejs Aero na Visti i Windows-u 7, da bi se sa pojavom Windows-a 10 dizajneri ponovno vratili oštrim uglovima.

Kako je primećeno u razvojnoj insiderskoj verziji Windows-a 10 koja bi u javnu distribuciju trebala stići sledeće godine (build 20H1), Microsoft-ovi dizajneri uzeli su si slobodu i ponovno su zaoblili uglove prozora i drugih pravougaonih delova interfejsa. Na prvi pogled nije reč o velikoj promeni, ali svima poslednjih godina naviknutima na prozore sa oštrim uglovima ovaj će detalj odmah zapeti za oko.

Ovime Windows dobija nešto moderniji izgled kakav se već godinama vidi na mobilnim OS-ovima, MacOS-u, Chrome-u, pa čak i novom Edge-u zasnovanom na Chromium-u. Ovaj pristup su u Microsoft-u sada odlučili testirati i na drugim mestima, a prvo od njih je prozor pretraživanja u spomenutoj razvojnoj verziji desetke. Prema nekim informacijama čini se da će zaobljeni uglovi prozora postati integralni deo koncepta Fluent Design od sledeće godine.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-Yacobchuk

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.