5 dolara mesečno za Firefox bez oglasa

Večni „rat“ između profitabilnog Interneta i onog koji je slobodan od oglasa teško da će ikada završiti sa nekim pobednikom, ali se sve više radi na različitim idejama kompromisa koji bi našao pravu meru i za jedno i za drugo. Google-ov Chrome tako sve češće blokira web reklame koje nisu u skladu s pravilima „dobrih oglasa“ i smišlja kako bi puni adblocker dao na raspolaganje samo onima koji plate – a na sličnu ideju došli su i u Mozilli.

Njihov novi Firefox, koji je još u fazi pripreme, trebao bi da ima ugrađen adblocker i tako pružati bolje iskustvo surfovanja, ali to će isto tako i koštati. Za pretplatu u iznosu od 4,99 dolara mesečno korisnik bi dobio novu verziju Firefox-a i web koji je u potpunosti „očišćen“ od reklama. Uz to, ova verzija Firefox-a će za navedenu cenu omogućiti pristup inače naplatnim sadržajima.

„Ostvarili smo partnerstva sa nekima od najboljih izdavača na svetu kako bismo vam doneli bolje iskustvo novinarstva“, kažu iz Mozille. Novac koji se prikupi od pretplata biće podeljen i s tim izdavačima, najavili su. Uz to, pretplatnici će imati na raspolaganju i audio verzije tekstova iz istih izvora, kao i posebnu aplikaciju za pronalaženje novog kvalitetnog sadržaja, te nekoliko korisnih dodataka za sinhronizaciju rada koji nisu dostupni u „običnom“ Firefox-u.

Za sada preuzimanje ove verzije nije omogućeno, ali svi koji su zainteresovani za plaćanje ovakvog web browsera svoj interes mogu iskazati ispunjavajući kratki upitnik, pa će im se dojaviti čim im Mozilla bude spremna da uzme novac za novi Firefox.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- David Tran

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.