Huawei priprema sopstvemu alternativu Google Maps-u?

Sve je više toga što upućuje na to da je proces odvajanja Huawei-a od Google-a u toku. Tako se sad saznaje da nakon što su predstavili sopstveni OS, u Huawei-u rade i na alternativi za jedan od najvažnijih Google servisa.

Tom stanju neizvesnosti u kojemu Huawei pluta još od maja još se ne nazire kraj, ali kompanija po svemu sudeći ne čeka skrštenih ruku. Pripreme za svojevrsno odvikavanje od Google-a je bez sumnje u toku.

Kineski China Daily prenosi vest da Huawei za oktobar priprema Map Kit koji će developerima omogućiti framework za razvoj aplikacija za mapiranje i navigaciju.

Navodno će poput Google Mapsa sada, ponuditi naprednu navigaciju uz prikaz stanja u saobraćaju u realnom vremenu. Hauwei-ev Map Kit će biti dostupan na 40 jezika

Huawei je pre neki dan službeno predstavio sopstveni HarmonyOS – univerzalnu platformu za sve povezane uređaje. Plan im je da ga pokreću ga na minijaturnim gadgetima opremljenim sa tek nekoliko KB RAM-a preko potrošačke elektronike, smartphonea i tableta do automobila budućnosti.

Pritom im je jasno da eventualni prelazak sa Android-a na HarmonyOS u smartphone areni neće proći ako to ne podrže aplikacijama. Svi se sećamo kako je Microsoft zbog toga izgubio bitku s Windows Phone-om.

Zatvori li im Google vrata do kraja, moraće da ponudi sopstvene alternative Google Play Store i servisima, a jedan od najvažnijih svakako je Google Maps pa nikog ne bi trebalo začuditi da rade i na tome.

Apple-ovo odvikavanje od Google-ovih Mapa nije baš proteklo glatko, a i dan danas kad su Apple Maps više nego pristojne, većina korisnika iPhone-a i dalje koristi Google Maps. Razlika je u tome što njima to Google nije zabranio.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-oleschwander

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.