iOS 12 početkom avgusta stigao do 90%

Apple više-manje redovno objavljuje mesečne izveštaje oko zastupljenosti pojedinih verzija mobilne platforme iOS. Ponekad zna i da preskoči poneki mesec, ali to obično čini u slučaju kada u zadnjih 30 ili više dana nije bilo znatnijih promjena na „iOS“ lestvici.

Prema ovomesečnom izveštaju vidljivo je kako je iOS 12 nastavio da povećava svoju prednost nad starijim inačicama, iOS 11 i stariji. Naime, u majskom izveštaju Apple je otkrio kako je iOS 12 dostigao zastupljenost od 85%, odnosno toliki je procenat mobilnih uređaja kompanije Apple imalo instaliranu najnoviju verziju mobilnog operativnog sistema.

Sada, nekih tri meseca kasnije, iOS je uspeo da dobije 5% novih korisnika i povećati svoju zastupljenost na 90%. Apple na svojim internet stranicama navodi kako je ovaj rezultat postignut zahvaljujući mobilnim uređajima koji su proizvedeni u zadnje četiri godine. Kada se u računicu uključe i modeli stari pet i više godina, tada je iOS 12 na 88%.

U oba slučaja iOS 11 ima jednaku zastupljenost – 7%, dok se starije verzije kreći između 3% i 5%, zavisno od starosti uređaja. Navedeni podaci datiraju od 6. avgusta, a dobijeni su na temelju pristupa Apple-ovoj prodavnici mobilnih aplikacija – App Store-u.

S druge strane, Google i dalje ćuti. Podsetimo, nakon višemesečnnog ćutanja (zbog radova na sistemu za obradu podataka) i ne otkrivanja prihvaćenosti Android-a Pie, Google je za vreme I/O 2019 konferencije objavio kako je Android Pie tek neznatno prešao 10%, tačnije kako se nalazi na 10,4% aktivnih Android uređaja. Budući da je od prošle objave prošlo tri meseca za zaključiti je kako se zastupljenost Androida Pie u navedenom razdoblju i nije znatno povećala, što bi mu na kraju moglo osigurati i titulu najlošije prihvaćene verzije Android-a.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.