Korisnici menjaju navike i ređe kupuju nove telefone

Nedavna istraživanja koja su sprovele kompanije Strategy Analytics i Ting Mobile pokazala su kako korisnici menjaju svoje navike pa se ređe odlučuju na kupovinu novih pametnih telefona, a češće za nastavak korišćenja postojećeg. Dok su korisnici nekada novi uređaj kupovali svake dve godine, sada se životni vek postojećeg uređaja produžio na između tri i pet godina.

Razloga za to je više, a neki od glavnih su svakako to što više nema znatnijeg napretka u tehnologiji pa su i razlike u performansama između dva modela manje ili nedovoljno velike da bi opravdale kupovinu novog uređaja. Drugi je njihova cena koja je iz godine u godinu sve veća, pa sada imamo pametne telefone čija cijena odavno premašuje 1.000 USD, a ne radi se o posebnim izdanjima presvučenim zlatom ili nekim drugim premium materijalima.

Istraživanje koj je sprovela kompanija Strategy Analytics pokazalo je kako se prosečni ciklus zamjene telefona u SAD-u produžio na 33 meseca, odnosno da Amerikanci u prosjeku novi uređaj kupe svake tri godine, a još nedavno su to činili svake dve godine, kada bi im istekao pretplatnički ugovor.

Za dva najveća proizvođača pametnih telefona u svetu, Apple i Samsung, istraživanje je pokazalo kako je iPhone u proseku aktivan 18 meseci, a Samsung-ovi pametni telefoni oko 16,5 meseci. Očekivano, istraživanje je pokazalo kako se na zamenu starog telefona novim češće odlučuju mlađi korisnici, a korisnici stariji od 55 godina ređe.

David Kerr iz Strategy Analitycsa izjavio je kako se operateri i brendovi uređaja suočavaju sa značajnom inercijom s obzirom na percepciju potrošača o smanjenim inovacijama ili marginalnoj dodatnoj vrednosti u uzastopnim generacijama premium telefona. Istovremeno, potraga za profitabilnošću od strane proizvođača dovela je do rasta cena pametnih telefona koje idu ka i preko 1000 dolara. Dodao je i kako će cene za 5G telefone biti ključna prepreka u promeni trenutne situacije, usprkos tome što se ta funkcija prepoznaje kao važna za naredni uređaj proizvođača.

Do sličnih zaključaka je došla i kompanija Ting Mobile u čijem je istraživanju učestvovalo 3600 ljudi. Čak 55% ispitanika je odgovorilo kako svoj postojeći uređaj namerava zadržati između tri i pet godina. Andrew Moore-Crispin iz Ting Mobilea, komentarisao je kako korisnici više ne vode računa o posedovanju najnovije cool tehnologije te dodao kako su postali svesni skupoće telefona te da im njihove potrebe savršeno zadovoljavaju i stariji modeli.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- Rangizzz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.