Dark mode štedi i do 30% baterije na telefonima sa OLED ekranima

Već neko vreme svedoci smo da sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa sopstvenim interfejsom najavljuju ili predstavljaju „Dark Mode“, tj. tamnu temu za svoje proizvode. Osim što je tamni način rada oku prijatniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji sa OLED ekranom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza crne boje pikseli na ekrani su kompletno ugašeni, što nije slučaj kod LCD ekrana.

Popularni YouTube kanal PhoneBuff, karakterističan zbog korišćenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max uređaju sa AMOLED ekranom. U jednom načinu rada uređaj je koristio tamnu temu, dok u drugom nije. Oba puta svetlina uređaja bila je postavljena na 200 nita, a korišćenjem istih aplikacija na oba uređaja (svih sa podrškom za dark mode), poređenje je dobilo na pravednosti. Pogledajte je u nastavku.

Iako nije reč o testiranju u strogo kontrolisanim uslovima, možemo generalno da zaključimo da tamna tema (dark mode) na OLED ekranima troši manje baterije nego normalna tema uz isti način korišćenja. Zanimljivo je da je ušteda ostvarena i kod korištenja aplikacija koje ne koriste crnu, već tamnije tonove sive. Na kraju, ušteda utvrđena ovim testiranjem iznosi 30% kapaciteta baterije, što je zapravo i mnogo uzimajući u obzir da je reč o jednostavnom načinu za ostvarivanje iste.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- Denys Prykhodov

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.