Facebook News – vesti direktno sa portala unutar društvene mreže

Ideja o prikazivanju vesti unutar Facebook-a nije nova – ranije je ova društvena mreža pokušala sa opcijom Instant Articles da donese članke direktno sa internet portala na News Feed, a sada za iste svrhe pokreće i sasvim novu uslugu. Facebook News bi, prema planu Zuckerberg-a i njegove ekipe, postati jedinstveno mesto unutar ove društvene mreže na kojem će posetioci moći da čitaju vesti – ali ne one koje shareaju njihovi prijatelji, već one koje Facebook-ovi kreatori sadržaja pred njih stave.

Poznato je da su društvene mreže postale jedan od glavnih izvora informacija, pogotovo mlađoj publici, pa je logično da se Facebook odlučio i službeno postati mesto na koje će se odlaziti po dnevnu dozu novosti. Vesti će biti smeštene u poseban „tab“ unutar web interfejsa i mobilne aplikacije, a dolaziće direktno od partnerskih portala. Facebook je pristao da sa izdavačima čiji sadržaj će ovako prenositi da podeli i zaradu. Ugovorene naknade izdavačima se, prema nekim izvorima, mere u milionima dolara na godišnjem nivou.

Članci će biti razvrstani u kategorije, pa će svaki korisnik moći da odabere teme o kojima će čitati. Mreža će pred njega stavljati i one vesti koje bi ga, po preferencijama, mogle najviše zanimati, a biće tu i pregled najzanimljivijih sadržaja svakog dana, nazvan Today’s Stories.

Facebook je u petak otvorio uslugu News za određeni broj korisnika u SAD-u, a partnerski portali za sada uključuju imena kao što su Wall Street Journal, Time, Washington Post, BuzzFeed News, Bloomberg, Fox Business, Business Insider, NPR i drugi. Za sada nije poznato kada bi se Facebok News mogao pojaviti i u ostatku sveta.

Foto: Bigstock- bigtunaonline 
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.