Firefox protiv popup prozora sa zahtevima za odobrenje notifikacija

Mozilla će u januaru predstaviti Firefox 72 verziju svog internet browsera. Firefox 72 donosi novi manje invazivan sistem upita što se tiče prikazivanja notifikacija na stranicama koje korisnik posećuje. Postojeći sistem biće zamenjen novim procesom odobravanja odnosno odbijanja prikaza notifikacija koji će biti smešten u maloj ikoni smeštenoj u adresnoj traci.

Krajem oktobra Mozilla je u opticaj pustila verziju Firefox 70 sa opcijom „nikad ne dopusti“ koja je zamenila raniju opciju „ne sada“. Kao i nova opcija koja će biti uvedena u januaru i ove opcije zamišljene su kao rešenje pojavljivanja upita o dopuštenjima vezanima za notifikacije (njihovo svođenje na namanju moguću meru).

Kao motiv za promene koje donosi Firefox 72 verovatno je i sopstveno istraživanje Mozille u kojem je utvrđeno kako u 99% slučajeva korisnici ne prihvataju skočne prozore sa upitima o notifikacijama, a u 48% slučajeva aktivno negiraju. Takođe, pokazalo se da korisnici koji su jednom odbili mogućnost prikazivanja notifikacija retko menjaju svoje mišljenje.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- David Tran

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.