Google Earth sada pokriva više od 98 % površine planete Zemlje

Google vidi skoro sve. U petak je kompanija u svom blogu otkrila da Google Earth sada pokriva više od 98 posto sveta i da Street View ima snimljeno oko deset miliona kilometara materijala.

Google Earth je, kako piše, omogućio korisnicima da pregledaju više od 36 miliona kvadratnih kilometara satelitskog snimka zvanog LOT.

„I dok nam ove zadivljujuće fotografije pokazuju delove sveta koje možda nikada nećemo imati priliku posetiti, one pomažu i Google Maps-u da precizno modelira svet koji se menja iz dana u dan“, piše u postu.

Google je takođe podelio više informacija o tome kako tačno ovi snimci nastaju te se potrudio da podseti da ovo sve nije „mali zadatak“. Iz ove kompanije napominju i to da postupak prikupljanja foto materijala može potrajati i do nekoliko nedelja.

Svi znaju da kompanija koristi Street View automobile, od kojih svaki nosi devet kamera visoke rezolucije koje su atermalne, što znači da su dizajnirane za podnošenje ekstremnih temperatura bez promene fokusa.

Međutim, osim automobila opremljenih moćnim kamerama, Google koristi i trekkere u Street View-u ili ruksake koji sakupljaju fotografije i video zapise sa teže dostupnih mesta.

Kada se automobili ne mogu koristiti za snimanje određenih kadrova, trekkeri se postavljaju na brodove, ovce, izviđačke trupe i ostalo da bi se završio posao.

„Samo u 2019. fotografije Street Viewa iz Google Maps zajednice pomogle su nam da utvrdimo tačne lokacije gotovo sedam miliona zgrada na mestima kao što su Armenija, Bermudi, Libanon, Mjanmar, Tongo, Zanzibar i Zimbabve“, navodi se u objavi.

Prema informacijama CNET-a, ovo je prvi put da je Google objavio ovu vrstu detaljnih informacija i brojeva o Google Maps-u, programu koji više od milijardu ljudi mesečno koristi.

 

Izvor: itvesti
Foto: bigstock/makarovada

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.