Bitcoin se vratio na nivoe iznad 10 000 dolara

Poslednjih dana  se cena bitcoina ponovno vratila u fokus javnosti i kriptozajednice. Pogurana sa nekoliko spoljnih faktora, ponovno je došla iznad „magične“ granice od 10.000 američkih dolara, pa je ulagačima tako ovo kretanje dalo novi razlog za optimizam.

Cena bitcoina se poslednjih meseci, otkako je bila pala ispod 10 hiljada dolara početkom avugusta, kretala na nivoima između 7 i 10 hiljada dolara. Srećnici koji su uhvatili priliku mogli su u nekoliko navrata bitcoin kupiti i za manje od toga, ali sada je ponovno krenuo uzlazni trend. Od početka godine bitcoin je dobio preko 45% na vrednosti i u trenucima nastanka ove vesti njime se trguje po ceni od 10.350 USD.

Kao osnovne razloge za porast u 2020. godini analitičari ističu nekoliko činilaca. Prvo, tu je najavljeno „prepolovljenje“ nagrada koje se dobivaju rudarenjem. To će neminovno dovesti do manje ponude novih bitcoina na tržištu, što bi trebalo za posledicu imati više cene (barem je tako bilo u prošlosti). Događaj poznat kao „halving“ trebao bi se zbiti nekad oko polovine maja ove godine.

Drugi faktor koji je pogurao cenu bitcoina prema višim nivoima je rizik od koronavirusa. Zbog ove se epidemije zaustavlja proizvodnja u Kini, pada ekonomska aktivnost, a ulagači „sigurnu luku“ traže u kriptovalutama.

Dodatno, prvi čovek američkog FED-a Jerome Powell je ove nedelje istakao da bi budućnost valuta mogla biti digitalna, i kao dobar primer istaknuo planove kineskih vlasti za pokretanjem digitalnog juana. Sve ovo zajedno, uz verovatno i određenu količinu nagađanja, ponovno je vratilo bitcoinovu vrednost na nivoe od pre osam meseci.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-Adrian Today

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.