Google iz prodavnice Play izbacio 600 aplikacija

Nastojeći da suzbije prevare putem oglasa i kršenje pravila korišćenja, u Google-u su iz prodavnice Play uklonili blizu 600 „disruptivnih“ aplikacija za operativni sistem Android i zabranili delovanje njihovim kreatorima.

Kako piše The Verge, na meti su se našle aplikacije koje oglase korisnicima prikazuju na neočekivane načine, uključujući i one koji ometaju normalno korišćenje pametnog telefona. To su, na primer, oglasi koji „iskoče“ i zauzmu ceo ekran tokom telefonskog poziva ili dok koriste aplikacije za navigaciju.

Naime, Google-ova pravila korišćenja prodavnice Play zabranjuju oglase koji se prikazuju dok se aplikacija za koju su vezani ne koristi, kao i one koji na prevaru privlače korisnike da otvaraju oglase.

U Google-u su razvili metodu da se putem uređaja otkrivaju takvi oglasi kako bi što preciznije i brže otkrili one koji su sporni. Ova „čistka“ rezultat je korišćenja te metode.

Razvojni programeri odgovorni za većinu uklonjenih aplikacija su u Indiji, Kini i Singapuru. Cheetah Mobile, kineska kompanija sa više do sada zabeleženih prestupa, ostala je bez više od 40 aplikacija u prodavnici Play. Većina njih namenjena je tržištu engleskog govornog područja.

Zadnja čistka ove vrste obavljena je u septembru prošle godine, ali je bila manjih razmera. Google će oštećenim oglašivačima ponuditi povrat novca.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-Pixinoo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.