Za bolju zaštitu od virusa: Apple savetuje kako da očistite iPhone

Svetska zdravstvena organizacija je, u svetlu epidemije koronavirusa i širenja respiratorne bolesti izazvane njime širom sveta, među ostalim preporučila izbegavanje rukovanja, plaćanje novčanicama i dodirivanje lica rukama. Sve to trebalo bi smanjiti mogućnost širenja zaraze.

Ali, odavno već znamo da su osim ruku i novčanica telefoni mesto na kojem se nalazi velika količina bakterija i virusa – pa se postavlja pitanje kako očistiti i njih, kad već aktivnije pazimo na higijenu ruku.

Apple je ovih dana, verovatno podstaknut sličnim razmišljanjem i uputstvima, dopunio svoje službene preporuke za čišćenje hardverskih uređaja koje prodaju. Mac-ove, iPad-e, iPhone, iPod-e i druge uređaje do sada je bilo preporučljivo tek prebrisati ih mekom krpom koja ne pušta dlačice, dok se korišćenje drugih sredstava za čišćenje nije smatralo poželjnim.

Ali, po novome ova uputstva kažu i kako je moguće dodatno dezinfikovati uređaje. To se može učiniti 70%-tnim izopropilni alkoholom ili posebnim dezinfekcionim maramicama. Čišćenje na ovaj način Apple savetuje obavljati tek na neporoznim čvrstim površinama uređaja kao što su kućišta, ekrani, ili tastature, kao i da treba izbegavati prodiranje tečnosti unutar uređaja ili u bilo koji njegov otvor.

Uputstva su postavljena u novi okvir na Apple-ovim službenim stranicama.

Foto: Bigstock-Leszek Kobusinski
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.