Samsung radi na senzorima kamere od 600 MP

Samsung je u novom službenom blogu nagovestio da je započeo rad na senzorima slike rezolucije čak 600 megapiksela, što je oštrije nego što ljudsko oko može uočiti.

Južnokorejski tehnološki gigant bio je među prvima koji su proizveli i koristili 108 MP ISOCELL senzore kamera u pametnim telefonima, a koji su se pojavili u glavnoj kameri Samsung Galaxy-ja S20 Ultra.

Navodna rezolucija ljudskih očiju je 500 MP, ali Samsung bi mogao nadmašiti i ovaj kvalitet slike, javlja Tech Radar.

Kako bi došao do 600 MP, Samsung razvija nove načine spajanja velikog broja megapiksela u male senzore. Kompanija se oslanja na Nonacell tehnologiju koja koristi strukturu od 3×3 piksela u odnosu na standardni 2×2 niz.

Pored ovih senzora, Samsung takođe istražuje senzore koji mogu otkriti talasne dužine koje su iznad mogućnosti ljudskog oka, i to koristeći ultraljubičasto svetlo za otkrivanje ćelija raka ili infracrvene senzore za fotografisanje u tamnim uslovima. Te aplikacije izgledaju daleko sposobnije od upotrebe svetlosnih talasa za otkrivanje nivoa kiseonika u krvi, kao što to radi Withings ScanWatch.

Dalje, Samsung je takođe nagovestio da će njegovi istraživači raditi na senzorima koji mogu registrovati miris ili ukus. Iz kompanije nisu otkrili kako će to učiniti, ali ovo nije prvi put da smo čuli za ovaj koncept. Postoje glasine i da će budući Apple Watch moći da otkrije miris tela.

Tech Radar piše kako će Samsung-ova 600 MP kamera biti usmerena prema pametnim telefonima, ali kompanija očekuje da će svoje senzore proširiti i na više uređaja kao što su kamere za autonomna vozila ili bespilotne letelice.

Samsung nije detaljno prikazao kako će i kada prevadati izazove u postizanju tako visokih megapiksela, ali ističe da već od ove godine nastavlja trend visokokvalitetnih kamera.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/Nessluop

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.