Apple predstavio iOS 14 – napokon stižu widgeti na početni ekran

iOS 14 konačno donosi widgete pa i meni sa aplikacijama na početni ekran iPhone-a. Ima i trikova,  preuzetih od jailbreak zajednice.

Prvog dana ovogodišnje WWDC konferencije, prve u online formatu, Apple je predstavio novi iOS 14. Na kraju nije bilo spomena povratka imena iPhoneOS, kojeg su neki leaksteri najavili, ali do jeseni se to možda i dogodi.

Kako god da se na kraju bude zvao iOS ove jeseni na početni ekran iPhone-a konačno donosi widgete prilagodljive veličine. Nećemo reći po uzoru na Android jer Apple je naravno i widgete odradio drugačije u svojem stilu. Ukratko, korisnik će sad one widgete koji su do sada bili skriveni na Today ekranu, moći postaviti na bilo koju stranicu Početnog ekrana i to u veličini koja mu odgovara.

Kalendar, muzika, vremenska prognoza, zadatci, svašta nešto ćete sad u obliku widgeta moći postaviti na početni ekran i imati na dohvat prsta.

Dalje, iOS 14 donosi još nešto na što smo odavna navikli u Android taboru – meni sa aplikacijama. Naravno nije baš ono pravi meni sa aplikacijama, ali za sada nešto najbliže tome.

Apple to zove App Library, svoje će mesto imati na krajnjoj levoj strani početnog ekrana, a u naravi je reč o stranici sa folderima, u kojima će aplikacije biti grupisane automatski po kategorijama. Mnogi će reći da su to i do sada imali, ali do sada su takve foldere morali kreirati sami.

Na vrhu App Library-a biće naravno i pretraga za brzo pretraživanje aplikacija, a sve one stranice početnog ekrana sa svim aplikacijama, moći će se konačno i sakriti.

iOS 14 donosi i PiP ilitiga sliku u slici, a odnosi se na mogućnost prikaza videa u malom prenosivom prozoru preko početnog ekrana ili drugih aplikacija.

Federighi je demonstrirao kako kad za vreme gledanja filma klizne sa dna ekrana za povratak na početni ekran, dobije upravo sliku u slici. Može biti vrlo praktično sad kad su ekrani tako veliki.

Nije se Apple ni ovaj put posramio da zaviri u jailbreak tweakove, pa je tako za iOS 14 ukrao CallBar. Ta novost će konačno dokinuti ono kad vas usred rada na iPhone-u prekine dolazni poziv. iOS 14 dakle donosi malu pločicu koja se spušta s vrha ekrana i prikazuje pozivaoca i par dugmića za vašu reakciju.

Ima tu još gomila novosti poput mogućnosti odabira zadatih aplikacija za video, pregled weba, email i slično, a iMessages takođe dobija neke cool nove mogućnosti, ali ostavimo nešto i za buduće objave.

iOS 14 stiže ove jeseni, a dobiće ga svi iPhone-i koje sada pokreće iOS 13. Hoće li baš svi dobiti baš sve nove funkcije, saznaćemo tokom leta.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.