Google testira mogućnost dodavanja ličnih profilnih kartica u rezultate pretrage

Google je pokrenuo testiranje nove opcije koja će korisnicima omogućiti stvaranje njihova javnog profila koji u Google-u nazivaju „people cards“.

U sklopu kartica korisnicima je omogućeno više opcija kao što je sopstvena kratka biografija, podaci o zaposlenju, linkovi na profile na društvenim mrežama i servisima koje koriste i drugo. Kako bi se stvorila kartica dovoljno je pretražiti frazu „add me to search“ kada je korisnik prijavljen u svoj Google nalog.

Postoje obvezatna polja koja je potrebno popuniti kao što je ime, zanimanje, lokacija i kratka biografija. Po želji korisnik može dodati i podatke o svom obrazovanju, linkove na svoju web stranicu, društvene mreže koje koristi, svoju adresu elektronske pošte i broj telefona.

Koliko je objavljivanje sopstvenog telefonskog broja pogodno za javnu objavu proceniće sam korisnik, uglavnom jednom tako ispunjena kartica biće vidljiva svima koji pretražuju tog korisnika putem Google-ove pretrage.

Google obećava razne mehanizme koji bi trebali da spreče eventualnu zloupotrebu kartica korisnika za spam ili krađu podataka. To uključuje ograničenje prema kojem je moguće napraviti samo jednu karticu po korisniku i za njenu aktivaciju je potrebna autentifikacija putem telefonskog broja.

Ceo koncept kartica za sada se nalazi u ograničenom testiranju, konkretno trenutačno se testira na engleskom jeziku i to isključivo na indijskom tržištu. Kada će opcija stići na ostala tržišta za sada nije poznato.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-DenPhoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.