Python je i dalje najpopularniji programski jezik

Časopis američkog Instituta inženjera iz područja elektronike, IEEE Spectrum, objavio je svoju top listu najpopularnijih programakih jezika u svetu za 2020. godinu. Na njoj se nalazi preko 50 programskih jezika korišćenih za razvoj weba, poslovnih i mobilnih aplikacija te embedded sistema, a tablica omogućava pregled najpopularnijih jezika prema kategorijama i nameni.

Gledano u ukupnom poretku, programski jezik Python nalazi se na prvom mestu lestvice sa maksimalnim indeksom popularnosti od 100. Slede ga Java, C, C++ i JavaScript, koji, s Pythonom na čelu, zauzimaju prvih pet mesta ove lestvice. U top 10 nalaze se još R, Arduino (iako nije reč o programskom jeziku već o platformi mikroračunare), Go, Swift i Matlab.

Zanimljivo, na ovoj se ljestvici, iako na 43. mestu, našao i 60 godina stari programski jezik COBOL. On je iznenada postao popularan usred pandemije koronavirusa. Ona je dovela do rasta nezaposlenosti u SAD-u, a kako su tamošnji sistemi za praćenje statistike nezaposlenih izrađeni na njemu, ponovno se pojavila potreba za programerima koji znaju da ga koriste.

Ako vam je potrebna odluka kojim se programskim jezikom želite baviti ili koji želite početi da učite, punu interaktivnu tablicu popularnosti po svim kategorijama možete potražiti ovde. Dobro je znati da je ona nastala kao kompilacija iz nekoliko izvora: CareerBuilder, GitHub, Google, Hacker News, IEEE, Reddit, Stack Overflow i Twitter, na kojima su analizirani trendovi pretraživanja i objava o pojedinom programskom jeziku.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/Trismegist8

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.