Nokia dobila ugovor za uspostavljanje 4G mreže na Mesecu

Američka svemirska agencija NASA potpisala je ugovor sa kompanijom Nokia America koji se odnosi na uspostavljanje 4G mreže na mesecu.

Ugovor između NASA-e i Nokije je vredan 14,1 milion evra, a grant je deo ostalih ugovora vrednih 370 miliona dolara koji su potpisani u svrhu napretka istraživanja i razvoja u sferi istraživanja svemira.

Plan Nokije je da uspostavi 4G/lTE mrežu i da eventualno izvrši tranziciju na 5G mrežu, baš kao i na Zemlji. Biće to prvi LTE/4G sistem komunikacije u svemiru, tvrdi NASA. Sistem bi mogao da podržava komunikaciju na lunarnoj površini i na velikim udaljenostima.

Brzina bi bila veća, a veza pouzdanija u odnosu na aktuelne standarde. Nokijina istraživačka filijala Bell Labs je otkrila još detalja, a to je da je cilj uspostaviti mrežu koja će omogućiti bežične operacije lunarnih rovera i navigaciju, ali i video streaming.

Mreža će biti kompaknta i efikasna, specijalno dizajnirana da izdrži ekstremnu temperaturu, radijaciju i vakuum u svemiru. Rokova za sada nema, ali je poznato da NASA želi da ima lunarnu bazu na Mesecu do 2028. godine.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- ricochet64

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.