Samsung priprema telefon sa 600 MP kamerom

Ako ste mislili da je napucavanje megapikselima već passé, varate se. Vesti iz Samsung-ovog tabora kažu da kompanija grabi napred u razvoju 600MP senzora kamere za smartphone.

Nakon što se u jednom trenutku činilo da je bitka megapikselima završila, a premium telefoni sa najboljim kamerama su mahom imali 12MP senzore i objektive sa rekordnim otvorima blende, megapikseli su opet in.

Samsung je ove godine svoje Ultra modele opremio 108MP senzorima, a u međuvremenu su razvili i treći, kojeg će navodno ugrađivati u Galaxy S21 Ultra flagship. Ranije ove godine Samsung-ov Yongin Park najavio senzor kamere koji će videti ono što ljusko oko ne može. Budući da ljudsko oko navodno odgovara senzoru od 576, Samsung-ov senzor mora da ima više. Kako stvari stoje i hoće.

Poznati leakster sad na Twitter-u najavljuje 600MP senzor kamere iz Samsunga. Nparaviti takav senzor nije lako. Sve treba sabiti u gabarite koji mogu stati u uređaj veličine telefona, a da pritom ostane mesta za druge komponente. Treba voditi računa i o tome da pikseli ne budu presitni jer bi kvalitet fotografija i videa inače patio.

Prema navodnom slajdu sa prezentacije investitorima, Samsung-ov 600MP senzor će navodno imati piksele veličine 0.8 mikrona, a sam senzor će imati površinu 1/0.57″. Posla očito ima još jer bi ovakav senzor zauzeo 12% površine telefona, a u visinu se penje do 22mm. Galaxy Note20 Ultra je recimo debljine 8.3mm pa sad zamislite izbočinu debljine 22mm na njegovima leđima. To bi malo čudno izgledalo.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/Nessluop

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.