Britanac bacio u smeće disk sa 7500 Bitcoina i od tada pokušava da ga iskopa

Još jedna priča o nesrećnom gubitku kriptobogatstva pojavila se u medijima. Nakon programera koji u kriptiranom walletu ima 7002 bitcoina, vrednosti gotovo četvrt milijarde dolara, a do njih ne može doći jer je – zaboravio lozinku za njih i izgubio papir na kojem ju je zapisao, britanski mediji preneli su sličnu vest, pišu itvesti. 

Sličnu priču nakon ove su preneli i britanski mediji, a zanimljivo, radi se i o sličnoj količini izgubljenih bitcoina. James Howells, informatičar iz Newporta u blizini Cardiffa, u ranim je danima bitcoina, pre desetak godina, rudario ovu kriptovalutu još dok ona nije mnogo vredela. Na taj način je uspeo da stekne oko 7.500 bitcoina, danas vrednih takođe oko četvrt milijarde dolara, uskladištio ih na jedan eksterni disk i dugo vremena na njih zaboravio.

Kako je bitcoin poslednjih godina dobio na vrednosti toliko koliko u njegovim počecima niko nije mogao ni da zamisli, Howells se setio da negde ima celo bogatstvo. Tražio je disk, da bi nedavno zaključio kako ga je greškom – bacio u smeće. Da stvar bude gora, disk je u smeću završio nekad u leto 2013. godine.

Ovaj 35-godišnjak, prema sopstvenim rečima, imao je dva identična diska, a rešio se pogrešnog. Sada nesrećni Howells ima plan. Ponudio je lokalnim vlastima četvrtinu celokupnog izgubljenog iznosa, što iznosi oko 52 miliona funti. Sve što od njih traži jeste dozvola za prekopavanje lokalnog odlagališta otpada na mestu za koje veruje da je „poslednje počivalište“ njegovog bitcoinom nakrcanog eksternog diska.

Za potrebe takve lokalizovane potrage ovaj informatičar je spreman da izradi i mapu smetlišta i analizira gde bi se tačno disk mogao sada nalaziti kako bi suzio potragu. Njegova donacija od 25% iznosa lokalnoj zajednici omogućila bi vlastima da svakom stanovniku podele oko 175 funti.

Dodatnih 50% Howells je spreman da izdvoji za ljude koji bi radili na kopanju i potrazi za diskom, a za sebe bi, kaže, zadržao preostalih 25% bitcoina. Međutim, lokalna vlast ne žele ni da čuje za ovaj predlog.

Kopanje po nekoliko godina starom smeću na odlagalištu nije dozvoljeno, kažu, skladno dozvolama za odlaganje otpada koje oni poseduju. Isto tako, takva aktivnost bi imala loš uticaj na okolinu, a bila bi i izuzetno skupa – sve to bez garancije da će disk ikada biti pronađen u upotrebljivom stanju. Sledom toga, nesrećnom informatičaru su od 2013. do danas više puta odbili zahtev za prekapanjem smetlišta.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-Adrian Today

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.