Snapchat uklanja filter koji navodno podstiče ljude na nebezbednu vožnju

Iz poznate je aplikacije Snapchat nestao filtar „brzinomera“ koji je omogućavao korisnicima da zabeleže i podele na društvenoj mreži svoju trenutnu brzinu kretanja. Naime, kompanija je ovaj filtar izbacila 2013. godinei od tada je bila na meti kritičara koji su tvrdili da ovakva opcija podstiče vožnju prekomernom brzinom.

Ali, iako bi se onda očekivalo da je Snapchat uklonio ovaj filter da bi korisnici prestali da beleže svoje riskantno ponašanje u prometu, portparoli kompanije kažu za NPR da je „brzinomer“ jednostavno prestao da bude popularan. Osim toga, navode da će potpuno uklanjanje filtra iz aplikacije ipak trajati neko vreme, pa se on na pojedinim uređajima još može koristiti.

Kako prenosi Makeuseof, Snapchat je već nekoliko puta bio tužen zbog nesreća tokom kojih se koristio filter za merenje brzine. Navodi se da su se brojni vozači ozbiljno povredili, ali da su neki i poginuli, pa se za primer navodi slučaj od prošloga meseca kada je kompanija završila na sudu zbog smrti trojice mladića, jer je jedan od njih koristio navedeni filter pre tragičnog događaja.

Međutim, stručnjaci za bezbednost u saobraćaju već godinama upozoravaju Snapchat na opasnost ovog filtera, pa ga je kompanija u prošlosti čak i izminila par puta. Jednom je tako kod korišćenja ograničenje bilo postavljeno na 56 kilometara na sat uz poruku upozorenja „Ne snepujte dok vozite“.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock– bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.