YouTube testira opciju pametnog preuzimanja videa na telefone

Google je nedavno počeo s testiranjem nove opcije za svoj video servis YouTube, a namenjena je premium korisnicima pametnih uređaja koje pokreće Android, i to samo na evropskom tržištu. Barem za sada.

Nova opcija nazvana “Smart download” omogućava automatsko preuzimanje video zapisa na telefon, pri čemu će Google-ov algoritam sam odabrati sadržaj koji bi mogao biti najzanimljiviji vlasniku telefona, a biće baziran na istoriji njegovog korišćenja YouTube-a. Na stranici 9to5 Google kažu kako se sličan algoritam koristi i u Google-ovoj aplikaciji YouTube Music i da je prilično dobar u odabiru muzike koje preuzima na uređaj.

Broj videa koji će se moći preuzeti ograničen je na dvadeset, a korisnici kojima je dostupna manja količina prostora za skladištenje podataka dobiće obaveštenje kako prvo trebaju da oslobode prostor na telefonu ili kartici, kako bi se pametno preuzimanje nastavilo.

Ova opcija je namenjena prvenstveno korisnicima koji imaju ograničen data plan pa će se video zapisi, naravno, preuzimati samo kada je telefon povezan na WiFi. Takođe, sigurno je kako će biti korisna i onima koji se često nalaze na mestima na kojima nema signala ili je signal slab pa je učitavanje videa sporo.

Nije poznato hoće li se Google s vremenom odlučiti proširiti testiranje na veći broj korisnika, odnosno hoće li jednom ova opcija postati svima dostupna ili barem svim premium korisnicima koji plaćaju pretplatu.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/Pixinoo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.