Face ID na iPhone-u radiće sa zaštitnom maskom

Face ID je vrlo korisna funkcija na iPhone telefonima koja omogućava otključavanje prepoznavanjem lica ili autoriziranje plaćanja.

Ali od 2020. godine funkcija je postala prilično beskorisna, s obzirom da sistem za prepoznavanje lica nije bio u stanju da funkcioniše ukoliko je vlasnik telefona nosio zaštitnu masku.

Nakon što su luti korisnici dve godine prigovarali Apple-u zbog čega ne omogući prepoznavanje lica sa maskom, poruka je napokon došla do ekipe iz Cupertina koja će uskoro i omogućiti.

Nova značajka je primećena u prvoj beti operativnog sistema iOS 15.4, a Apple će je lansirati svim vlasnicima iPhone-ova već sledećeg meseca.

„Face ID je najtačniji kada je postavljen za prepoznavanje celog lica. Za korišćenje Face ID-a dok nosite masku, iPhone može prepoznati jedinstvene funkcije oko područija oko očiju radi provere autentičnosti“, objašnjava Apple, koji se ovom izjavom ipak malo ograđuje ukoliko telefon ne prepozna vašu facu.

Doduše koristiće je većina korisnika iPhone-a serije 12 i 13 jer kako stvari stoje, vlasnicima starijih modela iPhone-a sA Face ID autorizacijom, ova opcija nije dostupna.

Korisnici mogu omogućiti Face ID-u da radi i sa maskom ili ga jednostavno zadržati u modu potpunog prepoznavanja lica kao što je to sada slučaj. Apple ističe da omogućavanje prepoznavanja lica sa maskom ne zahteva potpuno postavljanje funkcije od nule.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/Eremin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.