Žena kralj – film koji je oduševio i publiku i kritiku

Filmsku publiku i kritičare iznenadio je film Žena kralj, koji je počeo sa prikazivanjem u domaćim bioskopima prošle nedelje. Istorijsko-epski spektakl inspirisan istinitim događajima ostavio je jak utisak. To je potvrdila publika, ali i kritika ocenama na stranici Rotten Tomatoes (Tomatometer 95%, Audience score 99%). Filmu se ujedno predviđa nekoliko nominacija za Oskara, a neki su ga nakon premijere na Toronto Film Festival-u prozvali „Gladijatorom našeg vremena“.

Višestruko nagrađivana glumica Vajola Dejvis igra glavnu zvezdu filma, odnosno, ratnu zapovednicu Nanisku koja predvodi žensku vojnu jedinicu Agodži Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i neverovatnoj fizičkoj spremi, a glavni zadatak im je bila zaštita kraljevstva.

Glumačka ekipa je pre samog snimanja filma u Južnoafričkoj Republici imala složene pripreme. Kako bi bile što spremnije za scene borbi, Vajola i društvo prošle su kroz rigorozne treninge kondicije i snage, uz nekoliko sati borilačkih veština dnevno. Isto tako, tu su bili i treninzi sa oružjem poput koplja i mačeva.

Glumice Tuso Mbedu, Lašana Linč i Šejla Atim potvrdile su kako si ih te dodatne pripreme zbližile i dovele do odličnog slaganja na setu filma. U celu filmsku priču su se odlično uklopili i mladi glumci Džon Bojega i Hero Fines Tifin.

Režiju filma potpisuje Džina Prins-Bajtvud čiji su dosadašnji rad obežili filmovi Ljubav i košarka, Tajni život pčela i The Old Guard. Rediteljka i scenaristkinja kao svoju inspiraciju za ovaj film, pored istorijskih činjenica, koristile su iz filmova Hrabro srce i Gladijator. Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika zavoleli ovaj film. Svakako, tu je i fenomenalan odabir glumaca, a postoji mogućnost da će uloga Naniske Vajoli Dejvis doneti petu nominaciju za Oskara.

Ostvarenje Žena kralj je na repertoaru domaćih bioskopa.

Izvor: TOPFM-Con Film Srbija PR
Foto: Bigstock/DFree

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.