Satelitska SOS funkcija iPhone-a 14 dostupna i u Evropi

Satelitska SOS funkcija namenjena iPhone-u 14 dostupna je i korisnicima u Evropi, odnosno u određenim evropskim zemljama.

Kao što je već poznato, satelitska SOS funkcija se koristi za kontaktiranje hitnih službi u slučajevima kada korisnik nema standardnu mrežu ili Wi-Fi signal. Funkciju su prvobitno dobili korisnici iPhone 14 modela u SAD-u i Kanadi, a sada je mogu koristiti i oni koji se nalaze u Evropi, odnosno u zemljama uključujući Francusku, Nemačku, Irsku i Veliku Britaniju.

Funkcija je dizajnirana da pomogne korisnicima iPhone-a u hitnim situacijama tako što im omogućava slanje poruka hitnim službama ukoliko nemaju standardne načine kontakta. iPhone 14 pruža opciju „Report Emergency“, a potom prikazuje upitnik čiji je cilj prikupljanje informacija o situaciji u kojoj se korisnik nalazi. Odgovori i lokacija korisnika, ali i nadmorska visina, stanje baterije telefona i medicinski karton ukoliko je dostupan, šalju se hitnim službama. Takođe, postoji opcija obaveštavanja odabranih kontakata.

SOS funkciju su mnogi već testirali, a ona je već spasila život muškarcu na Aljasci.

Iz Apple-a kažu da će funkcija biti dostupna u još više zemalja naredne godine. Kupovinom iPhone-a 14 će usluga biti besplatna u periodu od dve godine, ali nije jasno koliko će koštati nakon tog besplatnog perioda.

Oni koji žele testirati SOS funciju imaju na raspolaganju demo mod.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.