Objavljene nominacije za 95. dodelu Oskara

Svečana 95. dodela Oskara biće održana 12. marta u Dolbi Teatru u Los Anđelesu, a objavljene su nominacije, te ostvarenja koja su ušla u izbor za osvajanje prestižnih nagrada koje svake godine dodeljuje Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Ostvarenja koja su nominovana za najbolji film jesu: Na zapadu ništa novo, Avatar: Put vode, Duhovi ostrva, Elvis, Sve u isto vreme, Fabelmanovi, Tar, Top Gan: Maverik, Trougao tuge i Žene pričaju.

U kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu nominovane su glumice: Kejt Blanšet (Tar), Ana de Armas (Blondie) Andrea Rajzboro (To Leslie), Mišel Vilijams (Fabelmanovi) i Mišel Jeo (Sve u isto vreme).

Mladoj glumačkoj zvezdi Ostinu Batleru uloga Elvisa Prislija u ostvarenju Baza Lurmana Elvis donela je nominaciju za glavnu mušku ulogu. U istoj kategoriji našli su se i Kolin Farel za ulogu u filmu Duhovi ostrva, Brendan Frejzer za ostvarenje Kit, Pol Meskal za ulogu u filmu Posle sunca i Bili Naj za ulogu u filmu Živeti.

Reditelj Ruben Estlund za ostvarenje Trougao tuge nominovan je za najbolju režiju. Slede Martin Mekdona za film Duhovi ostrva, Danijel Kvan i Danijel Šajnert za Sve u isto vreme, Stiven Spilberg za Fabelmanove i Tod Fild za ostvarenje Tar.

Nominacije za najbolji originalni scenario dobili su filmovi: Duhovi ostrva (Martin Mekdona), Sve u isto vreme (Danijel Kvan i Danijel Šajnert), Fabelmanovi (Stiven Spilberg i Toni Kušner), Tar (Tod Fild) Trougao tuge (Ruben Estlund).

Domaćin dodele biće Džimi Kimel, proslavljeni komičar, voditelj i producent.

Spisak nominovanih u svim kategorijama dostupan je na oficijelnom sajtu dodele.

Izvor: Naxi Media Mix/press.oscars.org
Foto: Bigstock/ VK Studio

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.