„Zločini budućnosti“ od danas u bioskopima

Od reditelja poznatog po stvaranju legendarnih i jedinstvenih likova, majstora horor žanra Dejvida Kronenberga na bioskopskom repertoaru, od danas, naći će se najnovije ostvarenje „Zločini budućnosti“ koje je kod nas premijerno prikazano na 51. FEST-u.

Zločini budućnosti je film koji je nastajao više od 20 godina. Nagrađivani reditelj prvobitno je napisao scenario 1999. godine, ali je tokom protekle dve decenije odložio snimanje do sada, kada je odlučio da je pravi trenutak.

Pred kamerama Kronenberg okuplja poznata glumačka lica među kojima su Vigo Mortensen, Kristen Stjuart, Lia Sedu i drugi, a Mortnesen koji je sa poznatim kanadskim rediteljem do sada snimao četiri puta („Nasilnička prošlost“), opisuje ga kao „jednog od najdarovitijih savremenih filmskih stvaralaca.“ Francuska glumica Lia Sedu koja prvi put sarađuje sa Kronenbergom ističe da je reč o vizionaru punog entuzijazma. „Mnogo mi je značilo da radim sa njim jer on je tako legendarni reditelj“, rekla je Sedu. Slično je i sa Skotom Spidmanom koji prvi put radi sa rediteljem i veoma ceni slobodu koju je Kronenberg dao glumicam prilikom istraživanja svojih likova.

Dok se ljudska vrsta adaptira na veštačko okruženje, telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Čuveni umetnik performansa Sol Tenser (Vigo Mortensen), sa svojom partnerkom Kapris (Lea Sedu) javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim predstavama. Istražiteljka Nacionalnog registra organa Timlin (Kristen Stjuart) opsesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi kako bi ukazala na sledeću fazu ljudske evolucije.

Na filmskom festivalu u Kanu film „Zločini budućnosti“ je nominovan za Zlatnu palmu, a i mnoga predhodna Kronenbergova ostvarenja bila su takođe deo zvanične konkurencije prestižnog festivala među kojima su Spajder (2002) i Istorija nasilja (2005), dok je Gran prix žirija dodeljen filmu „Sudar“ iz 1996. godine.

Izvor: TOPFM-MCF PR
Foto: Bigstock-Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.